Λήμνος …Καημένη μου Ανατολή σου φύγαν τ΄ αηδόνια…

   ...80 /και δύο/ χρόνια πέρασαν από τότε.
  Είναι πια λιγοστά εν ζωή τα παιδάκια του ΄22, που στην πιο τρυφερή τους ηλικία, γνώρισαν την βαρβαρότητα του θηρίου αυτού που θέλει να λέγεται "άνθρωπος"…

Δυο απ΄ αυτά τα "παιδάκια", πρόλαβαν και άφησαν πρόσφατα τις μαρτυρίες τους, που αποτυπώθηκαν σε ψηφιακό δίσκο και βιβλίο.
Είναι οι:
παπά - Μανόλης Μαρινάκης
  • Εμμανουήλ Μαρινάκης (παπά - Μανόλης) γεννηθείς το 1915 στο Ρεϊς-Ντερέ Μικράς Ασίας - δεύτερη πατρίδα Άγιος Δημήτριος Λήμνου και η
    Μαρία Μαυράκη
  • Μαρία Μαρκάκη ("του αντρούς μου είναι Μαυράκη") γεννηθείσα το 1913, επίσης στο Ρεϊς-Ντερέ Μικράς Ασίας - δεύτερη πατρίδα επίσης Άγιος Δημήτριος Λήμνου. Έφυγε από κοντά μας πριν περάσει καλά - καλά ένας χρόνος από την κατάθεση της μαρτυρίας της γι ..."αυτά που τραβήξανε".Έφυγε για να συναντήσει τους δικούς της ανθρώπους, τους Ρεϊσντεριανούς. Ο Θεός ας αναπαύσει την ανήσυχη ψυχή της!

    O παπά - Μανόλης Μαρινάκης στρατιώτης - πολύ πριν γίνει ιερωμένος

      ...Αυτά τα "παιδάκια" που "ηφήκανε τ΄ αμπέλια ντος ατρύγητα", μεγάλωσαν σε μια ξένη πατρίδα, που την έκαναν όμως δική τους. Δάμασαν την γη της, έδωσαν και πήραν πολιτισμό, και έκαναν τα δικά τους παιδάκια.
    Γάμος  Σωτηρίου Μαυράκη και Γεωργίας Μαρινάκη- 1959 Στιγμιότυπο από τον γάμο των Σωτηρίου Μαυράκη και Γεωργίας Μαρινάκη- 1959 Αυτά τα δεύτερα "παιδάκια" συνέχιζαν να κάνουν αυτό που δεν ξέχασαν ποτέ τα πρώτα και τα πιο πρώτα, εκείνα με το καράβι - τα ανυπόταχτα.


    Ο Μανόλης Μαρινάκης χορεύει τις κόρες του
    Να τραγουδούν τα τραγούδια και να χορεύουν τους χορούς της "πατρίδας"…ο θείος του γαμπρού (Κωστής Μαυράκης) χορεύει τη νύφη μπάλο

    Ο κουμπάρος χορεύει τη νύφη Αυτά τα τραγούδια είναι που σώθηκαν, χάρις στην πολύχρονη, επίμονη και συστηματική προσπάθεια που κατέβαλαν οι, δεύτερης γενιάς πρόσφυγες, απ΄ αυτούς που γεννήθηκαν στην νέα πατρίδα, στον Άγιο Δημήτριο Λήμνου - το ζεύγος Σωτήρης και Γεωργία (Μαρινάκη) Μαυράκη

      Τα "Μαυράκια" , τα "Μαρκάκια" , τα "Μαρινάκια" λοιπόν και όλα τα εις -ακια (επίθετα Ρεϊσντεριανών) αναμφισβήτητα φέρουν την καταγωγή τους, σ΄ εκείνους τους αηδούς που το ταλέντο τους κάποτε τους έσωσε, κουβαλώντας μέσα τους το γονίδιο της μουσικής.

    …αλλά κι αυτά μεγάλωσαν κι έκαναν με την σειρά τους άλλα παιδάκια …

      Ένα απ΄ αυτά της τρίτης γενιάς είναι ο Δημήτρης Μαυράκης, του οποίου η συμβολή σ΄ αυτήν την προσπάθεια ήταν καθοριστική.

      Όλη αυτή η πολύτιμη συλλογή όμως, ίσως δεν θα είχε ξεπεράσει τα όρια της Λήμνου, όπου η οικογένεια Σωτ. Μαυράκη κατά καιρούς παρουσίαζε σε
    συναυλίες, αν δεν είχε συγκινήσει τον καθηγητή κ. Θεοφάνη Σουλακέλλη, πρόεδρο και καλλιτεχνικό διευθυντή του Κέντρου Αιγαιακών Λαογραφικών και Μουσικολογικών Ερευνών (ΚΑΛΜΕ).
      Το ΚΑΛΜΕ λοιπόν με τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την έλευση προσφύγων Μικρασιατικής καταγωγής στον ελλαδικό χώρο και την ίδρυση των πρώτων προσφυγικών συνοικισμών και χάρις στην επίμονη προσπάθεια του προέδρου του και των επιστημονικών του συνεργατών, εξέδωσε το καλοκαίρι του 2002:


    1. Ψηφιακό δίσκο /CD/ με τίτλο:

      "Ρεϊς-Ντερέ -
      Τραγούδια των προσφύγων του Ρεϊς-Ντερέ Μικράς Ασίας"
      .

      Περιλαμβάνει
      15 τραγούδια, τα οποία τραγούδησαν μέλη της οικογενείας Σωτηρίου Μαυράκη, πρόσφυγες δεύτερης και τρίτης γενεάς από το Ρέϊς-Ντερέ, γεννηθέντες στον Άγιο Δημήτριο Λήμνου. Έπαιξαν οι μουσικοί:

      Την οκταμελή ορχήστρα συνοδεύει ο Δημήτρης Μαυράκης, γιος του Σωτηρίου Μαυράκη, παίζοντας το χαρακτηριστικό συνοδό μουσικό όργανο του τραγουδιού και του χορού στις περιοχές της Ερυθραίας Μ. Ασίας, το ταψί. Το δίσκο συνοδεύει μικρό δίγλωσσο (ελληνικά, αγγλικά) βιβλίο 100 σελίδων, με τα κείμενα των τραγουδιών και αναλυτικά σχόλια για τη μουσική, τα τραγούδια, τις ενδυμασίες και τους χορούς της περιοχής.

    2. Βιβλίο με ένθετο δίσκο, με τίτλο:

      "Δημώδη Άσματα Ρεϊς-Ντερέ".

      Όλο το υλικό της μουσικής και λαογραφικής καταγραφής, τα κείμενα των ασμάτων, οι παρτιτούρες των τραγουδιών σε ευρωπαϊκή και βυζαντινή μουσική σημειογραφία, καθώς και μαρτυρίες προσφύγων πρώτης γενεάς περιλαμβάνονται στην έκδοση του βιβλίου, το οποίο υπογράφει ο Θεοφάνης Σουλακέλλης. Το βιβλίο συνοδεύεται από
      δεύτερο ψηφιακό δίσκο, με συνεντεύξεις αυτόπτων μαρτύρων (Εμμανουήλ Μαρινάκης - ιερέας και Μαρία Μαυράκη το γένος Μαρκάκη)του μικρασιατικού ξεριζωμού, που ζουν σήμερα στη Λήμνο, καθώς και τραγούδια από τον κύκλο της ζωής και του χρόνου (νανουρίσματα, ταχταρίσματα, κάλαντα κ.α. από την Γεωργία Μαυράκη το γένος Μαρινάκη). Ο τρόπος δόμησης και παρουσίασης του μουσικού και λαογραφικού υλικού δημιουργεί μια εμπεριστατωμένη και πλούσια έκδοση, ικανή να αποτελέσει εγχειρίδιο για τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, τους μουσικούς και τους ερευνητές. Χορηγός της έκδοσης είναι ο Μελωδία FM 99,2.
    Η παρουσίαση της παραπάνω έκδοσης έγινε στις 19-06-2002 στο Ιωνικό Κέντρο που βρίσκεται στην γραφική Πλάκα της Αθήνας, με επιτυχία ανάλογη της αξίας αυτού του πολιτιστικού γεγονότος.

    "Μια πέρδικα καυχήστηκε σ΄ ανατολή και δύση..."
    Ή, ποια είναι η
    οικογένεια Σωτηρίου Μαυράκη;


  • στείλε μήνυμαοικογένεια Σωτηρίου Μαυράκη